top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

PEDODONTİ 

Pedodonti

Pedodonti
Nedir?

Pedodonti Nedir?

Pedodonti (Pediatric dentistry), çocuk doğduğundan itibaren, dişlerin olgunlaşmasına kadar çocukların diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği alanıdır. Pedodonti 0-13 yaş grubundaki çocukların ağız ve diş sağlığının korunması, çürük, travma, genetik nedenlere bağlı gelişen sorunların giderilmesiyle ilgilenen ve ayrıca diş-çene gelişimindeki bozuklukların erken tespit edilmesiyle daha sonra gelişebilecek problemlerin önüne geçen bir bilim dalıdır.

Mutlu Erkek Kardeşler
Çocuk diş fırçalama 2

Pedodonti

Erken Yaşta Tedavi Neden Önemlidir?

Süt dişlerinin sağlıklı olması çocuğun beslenme ve gelişimi için oldukça önemlidir. Çürük ve enfeksiyonlu dişler bakteri odağı olması sebebiyle genel sağlığı ve gelişimi olumsuz etkiler. Aynı zamanda çürük dişlerle düzgün bir çiğneme yapılamaması, çürüklerin çiğneme sırasında ağrıya sebep olması çocuğun iyi beslenememesine sebep olur. Çürük dişlerin düşme yaşından erken çekilmesi de farklı sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Süt dişi alttan gelecek olan sürekli dişler, sürme zamanı öncesinde çekilirse, komşu dişler bu çekim boşluğuna doğru devrilir ve bu boşluğu daraltır. Sürekli dişin sürme zamanı geldiğinde süreceği yer diğer dişler tarafından kapatıldığı için diş yer bulamaz ve farklı bir yerden, çoğu zaman çarpık olarak sürer. Dişlerin uygun olmayan pozisyonlarda sürmesi ise ortodontik tedavi ihtiyacı yaratır. Bu tür bir durumun yaşanmaması için süt dişlerine gerekli tedaviler zamanında uygulanmalı ve sürekli diş sürme zamanına kadar ağızda tutulmaya çalışılmalıdır. Tedavisi çok geciken, çekimin zorunlu olduğu durumlarda da komşu dişlerin kaymasını engellemek için yer tutucu dediğimiz uygulamalar yapılır.

Dişçide Çocuk

Çocuklar küçük yaşlarda belli aralıklarla diş kontrolüne götürülmelidir. Bu durum çocukların hem ağız ve çene gelişimini takip etmek hem de koruyucu tedbirler almak açısından son derece önemlidir.

Çocuk ' s Diş Hekimi

Pedodonti

Pedodonti Alanına Giren Tedaviler Nelerdir?

  • Süt dişleri ve genç sürekli dişlerde ihtiyaç duyulan tüm dolgu uygulamaları, kanal tedavisi ve amputasyon işlemleri,

  • Çekilen dişlerin yerine uygulanan yer tutucuların ve çocuk protezlerinin yapımı,

  • Koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler,

  • Travma tedavileri,

  • Çürüklerin önlenmesi için fluorid ve fissür örtücü uygulamaları

Adsız tasarım (2).png
bottom of page